Pozor!
Ta spletna stran uporablja piškotke za hitrejše nalaganje in analizo statistike! Več o tem si lahko preberete tukaj!

Popularno

Angleška hrana

Nad angleško hrano se vsi zgražamo (tudi Angleži). Pa ni vse tako slabo. Popularne so predvsem PIES (pite, neke vrste), ki so nekakšne skledice iz testa, pokrite s testom, notri pa je različne vrste fila.. meso in omaka, nekaj zelenjave.. itd… mene še najbolj spominja na golaž. Veliko jedo jagnjetine in najde se jo tudi v pitah. Dobite pa tudi sladke pies, ki imajo filo iz največkrat iz sadja. Zelo dobro (REDI!). Mesne pite so servirane na krožniku največkrat s pomfrijem in zelenjavo ter omako (gravy).

Pa še “Pie” na krožniku (da boste videli še vsebino):

Na menijih boste pogosto videli tudi COTTAGE PIE in SHEPHERD’S PIE. Za razliko od teh zgoraj, so te pripravljene tako, da mleto meso z omako prekrijejo s plastjo pire krompirja in vse popečejo v pečici. Kar njami. Pri Cottage Pie uporabijo govedino, pri Shepherd’s Pie pa jagnjetino.

Cornish Cottages: Pasty

PASTIES – nekaj podobnega kot “pies” samo da so bolj podobne žepkom. Zelo znane in priljubljene so Cornish Pasties (cornish = iz Cornwalla), ki se jih dobi vse povsod po Angliji in tudi na takih posebnih štandih. Tudi zelo dobro in nasitno. Priporočljivo za piknike ali za “sprotno žderanje”. Zgodovina “pasties” je pa takale: menda so bili ti žepki “izumljeni” za potrebe prehranjevanja rudarjev cinka. Na eni strani so bile filane z mesom in zelenjavo, na drugi pa s sadjem in marmelado, da bi rudar lahko imel kosilo in sladico. Praktične so bile za nošenje pa tudi jesti se jih je dalo z rokami v tunelih rudnika. Rudarske žene so celo napisale inicialke v levi vogal “pastie”; da se ja ne bi zamešalo. Praktično pa je bilo tudi, če je recimo rudar hotel pustiti en del kosila za kasneje ali pa ga podariti “Knockersom”. Knockersi so nagajivi škratje, ki živijo v rudnikih cinka in povzročaju rudarjem nemalo težav. Razen, če jih seveda ne podkupijo s koščkom Cornish Pastie in si tako zagotovili srečo pri iskanju žil za izkopavanje cinkove rude, katero jim Knockersi pokažejo s trkanjem (knocking = ang. trkanje, potrkavanje). Še slikica enega, katerega je neka kornvalska pivovarna (Skinners) vzela za svojo maskoto:

Dandanašnji “pasties” razvnemajo prepire o tem, kaj pravzaprav je prava Cornish Pastie. Eni pravijo, da je skrivnost v testu (niti slučajno ne sme biti listnato), drugi da je v tem kako je “sestavljena”, eno pa je edino vsem pasties. Meso mora biti nasekljano na koščke in prav tako zelenjava.

SAUSAGES so angleške klobase, a prav nič podobne našim. Večinoma izgledajo kot debeli prstki in če jih potipate, so kot nekakšna mesna pašteta v ovoju. Ta “fila” oz. pašteta vsebuje meso, zelenjavo in začimbe. Pripravljajo jih tako, da jih cvrejo v ponvi (jih je treba fino prešpikat), popečejo na žaru ali pa celo v pečici. Naj še povem eno zanimivost v angleških kuhinjah. Za pralne in sušilne stroje sem že v enem od prejšnjih blogov omenila, da so vedno v kuhinji, razen če hiša ni dovolj velika, da ima še “utility room” – neke vrste predsobo pri vratih na vrt, kjer se odložijo umazana oblačila, gumijasti škornji, orodje za vrt (če za to nimajo posebne ute), štriki za pse, vozički za dojenčke, itd. Angleški šporgeti imajo dostikrat tudi žar ali toaster vgrajene v pečici. To izgleda tako, da je zgornj del pečice žar in ima posebno ploho z ročko. Včasih pa je žar tudi nad kuhalnikom (starejše, plinske variante).Eko, slikca je spodaj levo. Na podeželju pa bo višek luksuza v vsaki bajti AGA peč, znana še od “pradavnine” in tudi čudo industrijskega oblikovanja za tisti čas (pa tudi dandanašnji bi se jo dalo uporabit).

Danes AGA peči delajo v vseh možnih različicah, originalna pa je bila značilna po naslednjem: kuhalnik ima dve, tri ali nekaj kuhalnih plošč, ki so pokrite s težkim kovinskim pokrovom. Zakaj? Zato ker je ta peč stalno prižgana in je srce cele hiše. Greje vodo za celo hišo, kuhinjo in kuha. V kleti ali nekem drugem prostoru, je plinski ali naftni rezervoar, ki ga je treba recimo enkrat tedensko nafilat. Ima vsaj 3 ali 4 prostorčke, od katerih je eden peč, drugi prostor za ohranjanje tople hrane, za tretjega se pa več ne spomnim. V glavnem, mi smo imeli AGA peč v kuhinji in jaz sem bila totalno zatrapana vanjo. So pa zelo, zelo drage (par tisoč funtov) tako, da si jih privoščijo tisti, ki to res zmorejo ali morajo* (diagram o delovanju AGA peči pa si oglejte čisto na koncu pod opombami). Slikca spodaj.

Sem kar malo skrenila od klobas, kajne. Pa kaj, ko se sproti vsega spomnim! Tu jih je nekaj naštetih, klobas namreč:

 • Olde English ~ tradicionalna angleška klobasa iz najboljših sestavin
 • Cumberland ~ v spiralo zvita klobasa, popularna že od nekdaj pa tudi sedaj
 • Wild Boar and Apple ~ iz mesa divjih svinj in jabolk, postaja zelo popularna
 • Chicken & Apricot ~ piščanec in marelice
 • Welsh Dragon ~ “Valežanski Zmaj” z porom in začimbami, ki jih naredi pekoče (rdeči zmaj je sicer valežanski simbol in maskota, por in narcisa pa sta valežanski nacionalni rastlini, kot je pri nas recimo jabolko in nagelj)
 • Oxford Sausage ~ svinjina, divjačina (srnjetina), limona in začimbe
 • Pork and Ale ~ svinjina in angleško pivo (lahko dobite tudi tako z Guinnessom ali jabolčnikom)V trgovinah jih najdete v hladilnikih, bodisi zmrznjene ali le ohlajene, v malih pakungah. In to nas pripelje do naslednje, zelo angleške jedi, ki je:ENGLISH BREAKFAST – Angleški zajtrk. Tega dobite dostikrat kar ves dan. Vsebuje pa: jajčka na oko, toast z maslom, fižol (Heinzov, v omaki, kar dober a zelo drugačen od tistega, katerega smo vajeni pri nas), praženo slanino, HASHBROWNS (včasih lahko namesto toasta – to so neki ocvrtki iz sesekljanega krompirja, katere popečejo v ponvi ali pečici, da postane hrustljavo), tudi krompirček in eno ali dve klobasi, ki jih ali popečejo v ponvi ali v peči ter “black puddingom” (pri nas so temu najbližje krvavice). Ko sem bila prvič v Angliji, sem se tega zajtrka tako prenažrla, da sem se v dveh tednih zredila za 15 kg. Ne pretiravam. Ker sem bila tam s fantom, sem najprej mislila, da sem noseča, saj nisem mogla obleči novih oblek, ki sem jih kupila tik pred potjo. No, oglejte si ga. Je čista holesterolska bomba.JACKET POTATOES - no, tele imam pa jaz kar rada. To so veliki krompirji, pečeni v pečici, nato pa prerezani na pol ali na četrtine, da se razpre, nato pa dajo vanj filo.
  Baked Potatoes
  Pa še na krožniku:

  In še zanimive pečice, ki so narejene samo za pečenje Jacket Potatoes (Jacket = srajčka, krompir v srajčki – vedno ga pečejo s kožo):
  Main ProductMajesty potato baker 

  File za Jacket Potato so pa največkrat tele: Tuna in Majoneza (Tuna & Mayo), Sir in Fižol (Cheese & Beans), Chilli Con Carne (fižol in mleto meso), samo sir, stopljen po vrhu, Coleslaw (neke vrste solata narejena iz naribanega zelja in korenja, z majonezo, malček zenfa in kisa…kar dobre, nekatere), Škampi (Prawns), itd. Servira se običajno s solato.

  KRASTAČA V LUKNJI – oz. TOAD IN THE HOLE – naj vas malo pustim ugibat? Ha, ha. ne bom. Nikar se ne čudite, ampak oni imajo to na menijih in je celo zelo popularno. Pa ne, seveda ni krastača. To so klobase, ki jih položijo na testo za yorkshirski puding in potem vse skupaj spečejo. Dodajo še pire krompir in omako (gravy) ter nekaj zelenjave. Takole zgleda, ko pride direkt iz pečice, zraven pa še servirano (s tem, da manjka omaka):

  SAUSAGE & MASH, tudi BANGERS & MASH – klobasa po izboru, servirana na kupu pire krompirja in prelita z omako (gravy).

  BUBBLE & SQUEAK – včasih to na kratko imenujejo kar Bubble. Je tradicionalna Angleška jed, katero pripravijo tako, da na lahko popečejo ostanke zelenjave od pečenke. Glavni sestavini sta krompir in zelje, dodajo pa še korenčke, grah, ohrovt in drugo zelenjavo. Običajno je servirano s hladnimi ostanki od nedeljske pečenke in kisano zelenjavo (vloženo). Ime pa je jed menda dobila od zvokov, ki jih spušča med kuhanjem. Kdo bi vedel.

 •  

  Toliko za zdaj. Bom nadaljevala kar ta isti blog kasneje. Moram vam še povedat o čaju ob petih, pudingih in drugih takih rečeh. V naslednjem blogu pa bom malček povedala o pijači, predvsem pivih. Sama jih sicer ne maram, ampak sem se pa pri delu v Pubu zelo veliko naučila. Pa bom posredovala dalje. Prijetno branje (čeprav ne verjamem, da se vam ravno pretirano cedijo sline).

 • __________________________________________________________________________*KAKO DELUJE AGA PEČ
  Aga how it works 

  1. Izolacijski pokrovi: Ti dvojni pokrovi so Agina značilnost. Ko pokrivajo kuhalno ploščo (spiralno zvito), so na dotik prijetno topli. Ko pa pokrove odpremo, so pa kuhalne plošče takoj pripravljene na kuho in zelo vroče.
  2. Kuhalna Plošča: ima visoko vročino, ki lahko zavre vodo hitreje kot mnogi električni kuhalniki. Je tudi zelo velika in na njo lahko postavimo celo tri povprečne kozice hkrati.
  3. Izvor vročine: Ko je Aga enkrat na svoji operativni temperaturi, je potrebno zelo malo energije, da to temperaturo vzdržujemo. Lahko izbiramo med naravnim plinom, propanskim plinom, elektriko ali nafto.
  4. Plošča za počasno kuho: prostor za tri povprečno velike kozice, lahko pa jo uporabimo tudi za žar.
  5. Pečica za pečenke: V to pečico lahko stlačimo celo 13 kilogramskega purana. Lahko jo uporabimo za žar pa tudi za peko peciva ali kruha.
  6. Pečica za peko peciva/kruha: Ima jo vsaka Aga s tremi ali štirimi pečicami. Notranjost je iz litega železa in vztrajno drži vročino, zato se ne bojte odpreti vratc in pogledati, kako napreduje peka.
  7. Topla pečica: To vsestransko pečico lahko uporabljamo v kombinaciji z vročo pečico.
  8. Ogrevalna”kamra”: Ima jo vsaka Aga s štirimi pečicami. Vanjo lahko postavimo skuhano hrano, kjer bo ohranila toploto ne da bi se izsušila. Lahko jo uporabimo za vzhajanje testa ali pogrevanje krožnikov.
  9. Topla plošča: vzdržuje toploto in je vsestransko uporabna.

  Problem z AGA-mi je le v tem, da rabijo tudi infrastrukturo, saj je treba nafto pripeljat in pretočit, plin napolnit itd.
 • Prejšnji prispevek:
  Naslednji prispevek:

  Komentirajte

  Iz kategorije ...

  RECESIJA Á LA DON KORLEONE (pred nekaj leti)

  “Hudič je zdej za biznis… veš, Zuzzu.. če bova midva čez leto ali dve še ostala v poslu, bo to velika [Več]

  ANANAS – AVOKADO – MANGO

  Odločila sem se, da bom stara leta zagotovo preživela v Londonu, pa čeprav ne bo nič od penzije. Pri nas je lahko [Več]

  V podzemni jami

  Tema. Obožujem temo. Ker mi da videti tisto, česar ne utegnem pogledati z očmi. Tipam praznino okrog sebe. V daljavi [Več]