Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp/sess_6e26e0da5e94747879ad56c57edc9fb3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/katasi/public_html/dajana/wp-content/plugins/count-per-day/counter.php on line 160

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/katasi/public_html/dajana/wp-content/plugins/count-per-day/counter.php:160) in /home/katasi/public_html/dajana/wp-content/plugins/count-per-day/counter.php on line 160

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/katasi/public_html/dajana/wp-content/plugins/count-per-day/counter.php:160) in /home/katasi/public_html/dajana/wp-content/plugins/count-per-day/counter.php on line 160
Strah pred ščurki | dajana & co. | Včasih Razmišljam
Pozor!
Ta spletna stran uporablja piškotke za hitrejše nalaganje in analizo statistike! Več o tem si lahko preberete tukaj!

Popularno

Strah pred ščurki

Nemški ščurek

Ščúrki (znanstveno ime Blattodea; latinsko blatta – ščurek) so red žuželk z več kot 4000 opisanimi vrstami. (Wikipedia)

Pri nas (v Sloveniji) najbolj pogosti so nemški ščurki (Blatella germanica) oz. švabi. In še prevodi: naši sosedje Hrvati jim rečejo žoharji, ameriško pa jim pravijo cockroach.

Samica nemškega ščurka z ooteko

Ščurki imajo dva para kril, ki jim omogočajo kratke in nizke polete. Noge imajo dolge in tanke, vendar z njimi ne morejo skakati, kot recimo lahko črički. Nemški ščurek, za razliko od njegovih sorodnikov ščurkov, nosi ovoj (ooteko) z jajčeci s seboj. Takoj po izleganju so ličinke bele barve, kmalu po tem pa pričnejo požirati zrak in se tako povečajo, koža pa otrdi in potemni. Stadij ličinke traja nekaj mesecev, v tem času se levijo mnogo krat.

Samica nemškega ščurka

Življenjski ciklus nemških ščurkov traja okoli 100 dni in živijo okoli šest mesecev. Samica izleže jajčeca šest do osemkrat v svojem šestmesečnem življenju. Kar je okoli 180 do 320 ličink. Če je med temi ličinkami le 10 samic (a jih je verjetno okoli 100!), jih bo v nekaj mesecih tisoče ščurkov v stanovanju!

Nemški ščurek

Nemški ščurek je velik okoli 15 mm. Ščurki domujejo v naših domovih in včasih to sploh ne vemo, saj se ponavadi skrivajo in se prikažejo le ponoči, ko se ugasnejo luči. A ne vedno. Ščurki so izredno pametne živali. Če jih ne prepoznate in ne ogrožate (z raznimi spreji ali lastno nogo), se bodo kmalu prikazali sredi belega dneva in švigali mimo vas, vi pa boste najprej mislili, da je to kakšen čriček ali katera druga žuželka. Zmotno je prepričanje, da se jih lahko uniči z raznimi insekticidi in vabami. Če jim redno nastavljate vabe, pač k vam ne bodo več hodili, preselili se bodo v drugo stanovanje.

Obstaja več načinov odstranjevanja ščurkov. Tudi domači recepti. Recimo okisana voda, ki se ji ščurki ne morejo upreti, a v njej poginejo. Zelo občutljivi so tudi na mraz in temperatura pod -10°C jih uniči. Zato je dobro čez zimo pustiti par dni odprto okno v stanovanju in se ta čas preseliti nekam drugam. Dober lovilec in uničevalec ščurkov je jež! Lovi jih ponoči, a pri tem ustvarja hrup, zato je treba imeti veliko potrpljenja.

Nemški ščurek

Ljudje uporabljajo tudi Raid, Celaflor, borovo kislino in druge spreje in vabe. Pri raznih sprejih je problem to, da se nanje kmalu navadijo in postanejo odporni. Priporočajo tudi Neopitroid in Bumortin. In nekateri verjamejo, da ta sredstva pomagajo. Resnica je drugačna.

Najbolje je poklicati Zavod za zdravstveni varstvo ali druge ustanove, ki se ukvarjajo z dezinsekcijo. Treba pa je vedeti, da so trdovratni in da se jih ne boste znebili zlahka. Če mislite, da so le v kopalnici in kuhinji, se motite. In nimajo jih le nečisti ljudje. Ščurki se v stanovanje prinesejo od zunaj. Ljudje jih sami prinesemo! Morda s kakšno embalažo, kartonsko škatlo iz trgovine, iz kakšnega potovanja v potovalki itd. Se zelo hitro množijo in izležejo do 50 jajčec! Če so vam se zagnezdili doma, jim boste gnezdo težko našli in uničili. A ravno to je pomembno. Da se uniči tako gnezdo kot posamezni ščurki. Nahajajo se v kanalizaciji, električnih inštalacijah, za hladilnikom, v vaših omarah med oblačili, posamezne boste našli med papirji, kartoni, knjigami, kuhinjskimi policami in na tleh. Vsepovsod so. In imajo izredno dolgo dobo preživetja brez hrane in vode (celo brez glave lahko živijo teden dni!). Brez hrane lahko preživijo tudi mesec dni, in brez zraka 45 minut! Dovolj jim je le kapljica vode, da jo popijejo oz. pojedo. Zato je potrebno, če se priselijo k vam, skrbeti za to, da imate vse suho, nikjer nobene drobtine. Suha mora biti tudi gobica, s katero umivate posodo!

Nemški ščurek

Če naročite na svoj dom dezinsekcijsko službo, se je treba dobro pripraviti nanje, da bi bilo njihovo delo kolikor toliko uspešno! Najprej preglejte dobro svoja oblačila v omarah, prav tako posodo, knjige in drugo. Te stvari morate nesti iz svojega stanovanja nekam drugam in vse omare povsem izprazniti ter jih odmakniti od zidu. S sedežno in posteljo je problem, saj jih marsikatere ne moremo “odpreti” in pregledati od znotraj, zato je najboljša rešitev, da sedežne (in fotelje) in postelje odvržete, kupite nove. Ko dezinsekcijska služba opravi svoje delo, morate zapreti vsa okna, da se ne bi zračilo. Najbolje se je izseliti iz stanovanja za nekaj dni oz. cel teden. Ko se boste vrnili, boste našli verjetno cel kup mrtvih ščurkov. Tedaj lahko počistite stanovanje in umijete omare. Vsako luknjo pa je treba zamašiti, tudi tiste velike le 1 mm, z silikonom. In takrat nastavite vabe. Dezinsekticirati pa je treba tudi kleti, shrambe, kolesarnice idr.

Ščurek

Na tak način se boste rešili ščurkov. A le delno, če jim niste uničili gnezda.

Za kaj so ščurki sploh nevarni? Ne zato, ker lazijo okoli, jedo našo hrano, papir in drugo. Nevarni so zato, ker prenašajo razne patogene viruse in bakterije. Razumeti je treba, da ščurki hodijo po kanalizaciji in nato po naših stanovanjih! Povzročajo nevarne bolezni, npr. tuberkulozo, kolero, gobavost, grižo, tifus. Njihovi alergeni pa so eden glavnih sprožilcev astme pri otrocih.

::::::::::::::::::::::::::::::

Prispevek napisan s pomočjo Wikipedie in drugih spletnih strani.

Slike ščurkov sem vstavila zato, da jih boste prepoznali, če jih slučajno srečate pri vas doma.

Je kdo imel težave z njimi in kako ste se jih znebili?

Copyright © 2009 Kayelina
En komentar za “Strah pred ščurki”

  • Zuzzu pravi:

    Hej, sem imela nekaj scurkov. So bili bejbiji, cisto majhni, zato jih nisem takoj prepoznala. So predlagali domaca “zdravila”: mascobne kroglice z borovo kislino ali sodo bikarbono. Menda tudi javorjevi listi odganjajo scurke, bojda ne marajo javorjevega vonja. Nisem preizkusila.

    Smo imeli tiste vabe, kamor se scurki nalepijo. Pa se jih ni ravno veliko nalepilo… sem pa tja kaksen. V glavnem jih ni treba spodbujat… Vse mokre povrsine pobrisat, po vsaki uporabi umivalnika dat stoflc na lukno, vzdrzevat tip-top higieno in ne puscat ostankov hrane naokoli (sem dala vso hrano v hladilnik, ko sem prvic videla scurke)… Sicer pa sem jih uspela nekaj unicit s sodo bikarbono. Kadar sem kakega videla, sem ga posula s sodo..

    Na koncu je gazda poklical ‘iztrebljevalce’, so prisli ene trikrat in zdaj je v redu (in imam tudi precej bolj ciste sostanovalce).


Komentirajte

Iz kategorije ...

10 zlatnikov sreče – za dolgotrajno in ljubeče partnerstvo
10 zlatnikov sreče – za dolgotrajno in ljubeče partnerstvo

oz. Kako zgraditi in obdržati močno, trajno in srečno ljubezensko zvezo 1. zlatnik Bodite kar ste Ne pretvarjajte se [Več]

Za moške: 3 vrste žensk, s katerimi je bolje ne biti prijatelj
Za moške: 3 vrste žensk, s katerimi je bolje ne biti prijatelj

Vedno je dobro imeti prijateljico ženskega spola. Že zaradi tega, ker s takšnim odnosom spoznavate ženske. Pa [Več]

Državljanska pobuda za predčasne volitve 2012
Državljanska pobuda za predčasne volitve 2012

10.6.2011 so k predčasnim volitvam 2011 pozivali Gregor Virant, Janez Šušteršič, Marko Pavliha, Matej Lahovnik, [Več]

Nikar ne kandidirajte za predsednika vlade, če vas ne simpatizirajo ostale stanke!
Nikar ne kandidirajte za predsednika vlade, če vas ne simpatizirajo ostale stanke!

Očitno! Če vas ne simpatizirajo politične stranke z dolgoletnim stažem, raje ne kandidirajte za predsednika vlade [Več]

Neučakani Janša želi absolutno oblast!
Neučakani Janša želi absolutno oblast!

Potrudil se je, da je Pahor izgubil podporo in da je prišlo do predčasnih volitev. Še preden so bile volitve, je [Več]


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_6e26e0da5e94747879ad56c57edc9fb3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0