Pozor!
Ta spletna stran uporablja piškotke za hitrejše nalaganje in analizo statistike! Več o tem si lahko preberete tukaj!

Popularno

Umetna ali naravna metoda kontracepcije?

Kontracepcija je zelo pomembna za vse, ki imajo spolne odnose. Tako za mlade dame, kot za poročene ženske. Nekatere se raje odločijo za naravno kontracepcijo (o kateri piše Ana), za nekatere (takšne kot sem jaz) pa je naravna metoda kontracepcije bolj neznanka in se je ne upamo držati.

A mnogokateri ženski, ki je rodila že dva otroka ali več, pa četudi je poročena, finančno in materialno stanje preprosto ne dopuščata, da bi več rojevala. Pa naj bodo želje po še enem otroku še tako velike, prevlada razum. Kontracepcijo ponavadi svetuje tudi ginekolog, večkrat kar na prvem ginekološkem pregledu po porodu.

In kaj nam ginekolog ponuja? Zadnje čase najbolj nudijo spirale (Mireno) ali pa tabletke. Mene pa zanima, koliko vas žensk je ginekolog povprašal po zdravstvenih težavah, ki jih imate ali ste jih imele v preteklosti? Vas je sploh vprašal? In če vas je vprašal, ali vas je poslušal, ko ste mu odgovorile?

Vsa ta, pa jo imenujmo umetna kotracepcija, tako kot vsa druga zdravila, ima priloženo navodilo. V tem navodilu med drugim piše tudi to, v kakšnih primerih tega ne smete jemati, če imate ali ste prebolele neko bolezen, kakšne so kontraindikacije in kakšni so možni neželeni učinki. Ta navodila si morate skrbno prebrati, saj ginekologi marsikaj pozabijo ali ne želijo priznati.

Kot na primer spirala Mirena. Pogooglajte in poiščite na tujih straneh izkušnje žensk, videle boste, da so imele nemalo nevšečnosti z Mireno. Stranski učinki, ki so jih imele mnoge uporabnice Mirene so: migrena, depresija, izguba koncentracije, spomina, izguba libida (zmanjšana želja po spolnosti),… in še bi lahko naštevali.

Mnoge ženske, ki uporabljajo različne kontracepcijske tablete, ravno tako tožijo, da so postale depresivne. Pri nekaterih se pojavi nespečnost, prehitro pridobljeni kilogrami (debelost) in pri nekaterih celo dlakavost, saj so vsa ta kontracepcijska sredstva osnovana na hormonih.

Čeprav nova četrta generacija kontracepcijskih tablet mnoge te težave (stranske učinke ravnokar navedene) omili in zmanjša ali povsem odpravi (p.s.: takšna je reklama).

Pa poglejmo najprej generacijske razlike kontracepcijskih tablet.

Prva generacija kontracepcijskih tablet iz 60.let prejšnjega stoletja so vsebovale velike doze estrogena in progesterona. Te so mnogim ženskam povzročile krvne strdke.

Druga generacija kontracepcijskih tablet je vsebovala manj estrogena in namesto progesterona levonorgestrel. Pri teh je bila manjša možnost krvnih strdkov, so pa povzročale mozoljavost, debelost, dlakavost in so povišale raven holesterola.

Tretja generacija kontracepcijskih tablet se je pojavila v 80.ih. Strokovnjaki so z njimi poskusili odpraviti nevšečnosti pilul druge generacije, poraščenost in aknavost, a s tem se je vrnil problem prve generacije kotracepcijskih pilul – krvni strdki!

Četrta generacija kontracepcijskih tablet je naprednjejša od vseh prejšnjih. Vsebuje progesteronske hormone drospirenon in etinilestradiol. Te tablete ne povzročajo pms težave, ne mozoljavosti in ne debelosti (koliko je resnice v tej reklami?).

A strokovnjaki spet molčijo o že znanih stranskih učinkih tablet četrte generacije.

In katere so sploh te kontracepcijske tablete četrte generacije?

Najprej so bile Yasmin, ki so jih pri nas imenovali Yarina, novejša verzija teh tablet pa so Yasminelle. Druga vrsta teh tablet pa so tablete Yaz, ki so od istega proizvajalca kot Yarina (Yasminelle). Yaz in Yasminelle se razlikujeta v številu tabletk – Yaz vsebujejo še dodatne štiri placebo tabletke, ki se pijejo v času krvavenja. Tako da se tablete Yaz jemljejo brez pavze.

Strokovnjaki pa so ugotovili, da te tablete povzročijo težave z žolčnimi kamni. Ženske, ki jih jemljejo, imajo dvakrat več možnosti kot moški, da bodo dobile žolčne kamne. (Vam je ginekolog to povedal?) Ti hormoni, ki jih te tablete vsebujejo, povečajo namreč količino holesterola v krvi!

In tudi te tablete povzročajo nastanek krvnih strdkov v venah nog, ki lahko pridejo v pljuča in povzročijo pljučno embolijo, lahko pa se strdki naredijo kjerkoli v telesu in povzročijo možgansko ali srčno kap. O smrti 22-letnice zaradi tabletk Yarina so poročali tudi na 24ur, tukaj. Lahko pa si preberete, kakšne težave je imelo neko drugo dekle, ki je pilo tabletke Yarina,… tukaj.

Mnoge se zaradi teh novih tablet pritožujejo, da so postale nervozne, utrujene, depresivne, omotične, da so dobile bolečine v dojkah, slabosti, alergijske reakcije, krče, glivične infekcije, prebavne motnje, in še in še.

Seveda, je pa tudi veliko tistih, ki nimajo nobenih težav.

A če jih imate, povejte svojemu ginekologu, ki vam bom predpisal druge tabletke, ne da bi se seveda pozanimal, zakaj vam ne pašejo, kakšne stranske učinke ste imele,… Njih pač to ne zanima. Oni odpravijo svoje delo, gredo domov in ne mislijo na svoje paciente.

Priporočala bi vam, ponovno ponavljam, da si dobro preberete navodila v škatlici. In tabletk raje ne pijte, če slutite, da vam bodo škodile.

Ker… morda je pa le bolje, da se odločimo za naravno metodo kontracepcije? Brez mešanja kemikalij in hormonov v telesu…

Copyright © 2010 Kayelina
Prejšnji prispevek:

Komentirajte

Iz kategorije ...

10 zlatnikov sreče – za dolgotrajno in ljubeče partnerstvo
10 zlatnikov sreče – za dolgotrajno in ljubeče partnerstvo

oz. Kako zgraditi in obdržati močno, trajno in srečno ljubezensko zvezo 1. zlatnik Bodite kar ste Ne pretvarjajte se [Več]

Za moške: 3 vrste žensk, s katerimi je bolje ne biti prijatelj
Za moške: 3 vrste žensk, s katerimi je bolje ne biti prijatelj

Vedno je dobro imeti prijateljico ženskega spola. Že zaradi tega, ker s takšnim odnosom spoznavate ženske. Pa [Več]

Državljanska pobuda za predčasne volitve 2012
Državljanska pobuda za predčasne volitve 2012

10.6.2011 so k predčasnim volitvam 2011 pozivali Gregor Virant, Janez Šušteršič, Marko Pavliha, Matej Lahovnik, [Več]

Nikar ne kandidirajte za predsednika vlade, če vas ne simpatizirajo ostale stanke!
Nikar ne kandidirajte za predsednika vlade, če vas ne simpatizirajo ostale stanke!

Očitno! Če vas ne simpatizirajo politične stranke z dolgoletnim stažem, raje ne kandidirajte za predsednika vlade [Več]

Neučakani Janša želi absolutno oblast!
Neučakani Janša želi absolutno oblast!

Potrudil se je, da je Pahor izgubil podporo in da je prišlo do predčasnih volitev. Še preden so bile volitve, je [Več]